Kako smršaviti u četrdesetima

Ne znam kako je vama prošao tjedan, ali moj je bio jako dobar, osim činjenice da je moja vjerna pratiteljica Bella završila na psećoj hitnoj i sad ima sjenilo od lampe na glavi. Ali, dobro je 😉
Jelovnik je bio dosta dobro pogođen, uspjela sam se držati većine zapisanog. Pratiš na Instagramu? Treninzi su bili ubojiti, svaki na svoj način, ali kao cjelina, jako dobro pogođeni, nit’ sam bila umorna, niti mi je bilo jako teško. Najbolji način za započeti dan, fizički se iscrpiš, a psihički procvjetaš, um i duh ti se odmore od tolikog fizičkog umora. Srijeda s hodanjem i trbušnjacima je ispala kao dan bezbrižnog odmora. 🙂 Kupila sam bluetooth slušalice (konačno, jeeee) pa sad tih 45 minuta izgledam kao da sam sišla s uma jer slušam nešto svoje hodajući na traci i svako toliko prasnem u smijeh. S tim mogu živjeti, prihvatljivo mi je 🙂 Jedina ozbiljna zamjerka kod ovog tjedna kad sam pet puta u teretani je manjak sna, to me malo zeza jer mi treba sna za mršavljenje, ali sve ostalo je savršeno. Idući tjedan uzimam slobodan četvrtak, nema treninga, a večeru sam cijeli tjedan pomaknula na 18 sati (najkasnije). Tu je novi jelovnik, a ovdje treninzi. Ajmo vidjeti što će se dogoditi. 🙂

Tjedno mjerenje! 🙂 I dalje padam, zaviri u tablicu. Ovako na papiru mi ne izgleda toliko puno, ali u ogledalu sam se smanjila, a bogme i odjeća mi sve bolje stoji. Trebala bih si mjeriti volumen. 😀 To bi trenutno bio najbolji pokazatelj smanjivanja. Uroniti se subotom u kadu kao Arhimed pa mjeriti koliko se podigla razina vode. 😀 Ili neki 3D skener nabaviti pa se subotom poskenirati. 🙂 To bi bio revolucionaran pristup mjerenju napretka. Čitaš li, Danijela, zapisuješ li? 😀

Onda, kako smršaviti u četrdesetima?

Evo kako! Ako je za mršavljenje u dvadesetima i tridesetima odgovor da se trebaš pravilno hraniti, dovoljno spavati i redovito vježbati, onda se u četrdesetima trebaš pravilnije hraniti, dovoljnije spavati i redovitije vježbati. I treba osluhnuti, a možda i istestirati svoje hormone. I u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima. Prije par dana sam bila na brzinskom testiranju simptoma poremećaja razine hormona koji je organizirala moja Danijela. Nije kirurški precizno, ali dobar indikator jesi li ili nisi u ravnoteži s nekim od hormona. Testiraju se kortizol, progesteron, estrogen, androgini hormoni i hormoni štitnjače. Pitanja se odnose na simptome, a ti bilježiš svoje odgovore da ili ne na pitanja poput jeste li umorni popodne između 15 i 18 sati, muči li vas PMS, reagirate li naglo i burno, muči li vas nesanica kad legnete u krevet, jeste li anksiozni, depresivni, pretrese se baš sve… Na kraju za svaku grupu pitanja prebrojiš broj potvrdnih odgovora i dobiješ mrvicu mutnu, ali početnu sliku o tome što nije u ravnoteži. I nakon toga skokneš do liječnika na pregled i uputnice za testove, ako ti se tvoj rezultat učini zabrinjavajućim.

Hormoni u ravnoteži

Odgovarajući na cca 100 pitanja začudila sam se koliko mi simptoma zvoni u glavi i na prvu loptu pomislim da, ali onda shvatim da bih na to nekad trebala odgovoriti s da, ali sad je moj odgovor ne. Divan osjećaj. Doslovno sam spasila samu sebe povišenog kortizola, usporene štitnjače i opako povišenog estrogena. Prije godinu dana, a i godinama ranije, ovo troje nije bilo u ravnoteži. Odnosno, bio je to jedan vrlo neugođen sustav u kojem lijeva nije znala što radi desna, niti ju je bilo pretjerano briga. Loša, slatka i isprazna hrana, nekretanje, malo sna, puno stresa su uzeli danak, a moje tijelo se nije uspijevalo samo snaći.

Odgovori koji se odnose na današnju mene su pokazali da je kortizol zapravo OK, na gornjoj granici normale, ali OK, štitnjača OK, progesteron i androgini hormoni, s kojima nisam ni imala problema ranije, OK, jedino estrogen još uvijek malo povišen. Moj ginekolog mi je, kad sam prije dvije godine testirala hormone, među ostalima i estrogen rekao da sve dok imam višak masnog tkiva, imat ću i višak estrogena. Baš kao što žene s jako niskim postotkom tjelesne masti imaju niske razine estrogena. Tada mi je savjetovao da zdravstvene probleme riješim mršavljenjem i rekao mi je da će se sve samo riješiti i izregulirati. Pogađate, tada ga nisam poslušala. A bio je u pravu.

Sve se izreguliralo samo, prehrana koja ne iscrpljuje nego hrani tijelo, kontinuirana fizička aktivnost i više pažnje koju posvećujem spavanju su odigrali ulogu i tijelo se samo harmoniziralo, kako izvana, tako i iznutra. Posla još ima, ali posla se ne bojimo, zar ne? Odavno se nisam osjećala ovako usklađeno, um i tijelo su neodvojivi dio istog sustava i radom na jednom dijelu poboljšavamo i drugi dio. Ako radimo svaki dan rezultati će doći. Jednostavnije je da to prihvatiš kao dogme, u to se ne sumnja i kraj priče: na tanjuru su povrće, masnoća i meso, salata je u velikoj zdjeli, trening je u 6. Nema nedoumica, sumnji, potpitanja. Tako je kako je, nisam propitivala ni Milke od 300 grama, neću ni brokulu. Brokula, blitva i salata su tu i ostat će tu. Što se prije navikneš, to bolje. Peri, sjeckaj, voli! 🙂

Kako smršaviti 10 kila? Kako smršaviti 20 kila? Nastavi niz.

Evo seta uobičajenih pitanja koja nas muče i mrskih odgovora na njih. Kad god bih ranije naišla na ovakve odgovore, pozlilo bi mi. Pa kome se to da, ja bih to željela riješiti puno brže s manje rada i više prečaca. 🙂 Ti?

Kako smršaviti 10 kila? Odgovor: Počni se pravilno hraniti, dovoljno spavati i redovito vježbati već danas, budi uporna, strpljiva i vrijedno radi svaki dan. Rezultati će doći. Ne ostavljaš im drugu opciju.

Kako smršaviti 20 kila? Odgovor: Počni se pravilno hraniti, dovoljno spavati i redovito vježbati već danas, budi uporna, strpljiva i vrijedno radi svaki dan. Rezultati će doći. Ne ostavljaš im drugu opciju.

Kako smršaviti 30 kila? Odgovor: Počni se pravilno hraniti, dovoljno spavati i redovito vježbati već danas, budi uporna, strpljiva i vrijedno radi svaki dan. Rezultati će doći. Ne ostavljaš im drugu opciju.

Kako smršaviti bilo koji broj kila? Bilo koji od prethodna tri odgovora je dobar, uzmi onaj koji ti se najviše sviđa 😀

Svaki prečac dolazi s cijenom, ja sam ih probala lijep broj, svi su se zvali neko fensi ime pa dijeta. Platila sam ih, kratko bi mi pomogli, a onda bi me istim putem, samo puno brže vratili nazad i još bi mi poklonili darak za rastanak, još koju kilicu, dvije, pet, deset da si ponesem doma. Svaka od tih pametnih prečica doprinijela je daljnjem raštimavanju mog sustava. Kladim se da si i ti, ako ovo čitaš, već isprobala hrpu dijeta. I svaka je bila jako dobra dok je trajala. E, vidiš. Na pravom si mjestu! 🙂 Meni na kraju nije pomogla niti jedna dijeta, nego užasno otrcana i izlizana promjena životnog stila kod koje nema fige u džepu. Jednostavno, jedan dan se probudiš i sad bi sve drugačije. I znaš što, taj dan odmah zasuči rukave i napravi sve drugačije. Razbacaj malo taj svoj život, nije od šećera, polako, posložit ćeš ga opet, ovaj put sporije, ali pametnije i zauvijek. I bit će ti lijepo i udobno zauvijek. I bit ćeš u ravnoteži i usred najgorih uvjeta jer od sebe ne možeš pobjeći. Budi svoje najdraže mjesto, svoje sigurno mjesto. Budi najugodnije društvo, budi osoba kakvu bi voljela upoznati 🙂 E, to budi. Pa ako ta tvoja nova osoba ima ludosti poput teretane u 6, prigrli tu čudnost, svi najbolji ljudi su malo čudni. 🙂 Budi praktična žena, skuhaj ručak za tri dana, dvije porcije zaledi, skuhaj isti ručak sebi i djeci, njima dodaj još jedan zasitan ugljikohidratni prilog, uz sve što ti jedeš. Drži svoje granice, uživaj u tom standardu, zarazi ljude oko sebe pozitivom, živi punim plućima, u svim bojama. Zašto ne bi živjela svoj najbolji život? Zašto ne bi bila svoja najbolja moguća verzija? Pa ako idući mjesec možeš bolje, daj nam svoju novu verziju. A zašto ne?

Četrdesete su dar

Vidiš, mislim da je meni četrdeseta bila točka preokreta. Četrdesete su najbolje što mi se moglo dogoditi. Ako misliš da su te tridesete oslobodile, čekaj samo okusiti četrdesete. ❤ Izgledam bolje nego u većem dijelu tridesetih jer sam odlučila izgledati najbolje što mogu u okviru karata koje mi je život podijelio i onoga što se može postići bez plastičnog kirurga. Nije to više samo idem smršaviti, sad je već lagano: idem izgledati najbolje što mogu izgledati, bez odlaska pod nož. U boljoj sam formi nego u tridesetima jer, za razliku od tridesetih, radim na tom pitanju. Kakvog li čuda! I sama sam sebi dospjela na to do listu. To je razlika! Ustajem se oko 5:20 i u teretani sam oko 6. Sat vremena samo za sebe. Imam više vremena za sebe nego u tridesetima jer sam odlučila imati više vremena za sebe. Revolucionarno, zbilja je! Bilježim sama sebe kao sasvim vrijednu obavezu, sastanak s nekim s kim se isplati provesti vrijeme. Bilo da odem na frizuru, ili čitam, zurim su sunce, pijem kavu, svejedno je, odvajam vrijeme za sebe i uživam u tome bez grižnje savjesti ili tumačenja nekome zašto to radim. Ali najbolji dio: nije me briga što kaže selo, susjedno selo, zadnje selo, baba, Pero, Đuro, Anka, ili Vinka, ili netko sasvim deseti. Fućka mi se 🙂

Znam da sam do sad preživjela i da me nije ubio ni luđački rad na početku karijere, rad danju, predavanja vikendom, učenje navečer. Nisu me ubile niti šokantne istine da korporacija nije obitelj, trudnoće, carski rezovi, podizanje tri djeteta, nespavanje, isprekidan san, nedovoljan broj sati sna skoro 13 godina, bolest, promjene koje vrijeme unese u bliske odnose. Svaka od tih stvari me nakratko oslabila, ali na duge staze nezamislivo ojačala.
Znam da mogu preživjeti bilo kakvu atmosferu na poslu, bilo kakve ljude, bilo koliko sna, bilo kakvu hranu, bilo kakvu nebrigu o sebi i o svojim potrebama. Ali isto tako znam i da to zapravo ne želim. I da, ako mogu birati, a uglavnom se to uvijek može, biram svoju sreću.
Pa ti nemoj voljeti četrdesete! 🙂

Zaključak, može? Kako smršaviti u četrdesetima? Osim što se treba pravilnije hraniti, dovoljnije spavati i redovitije vježbati, treba sebi dati slobodu i luksuz izbora svoje vlastite sreće.

A što ti kažeš na ovu temu?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s