(Tje)dan nakon jučer

Tjedan nakon onog idiličnoga na materinoj spizi, u kojem sam, slobodna kao ptičica, cvrkutala naokolo, uslijedio je “Sama kod kuće, s djecom” tjedan. Svaki put kad ostanem sama sa svoje troje djece, pitam se kako li je samohranim roditeljima koji cijelo vrijeme sami brinu o svojoj djeci? Kapa dole i naklon do poda za te cure i dečke, divim vam se.

Tjedan nam je izgledao otprilike ovako: trening u 6 za psihofizičko zdravlje (zašto ne početi u velikom stilu?), doručak za svu ekipu, pas u šetnju, tura starije djece u školu, vrtićanerica u vrtić na drugom kraju grada (zašto ne nastaviti u velikom stilu?). Onda radi, dovrši ručkove pripremljene unaprijed (hvala, Ćelavi), razvezi djecu kamo moraju ići, pokupi najmlađu iz vrtića na drugom kraju grada, nekad u prolazu odvedi psa van, pokupi svu djecu sa svih mjesta. Dođi doma, još ih jednom ili dva puta nahrani, nađi vremena za popričati, zagrliti i poljubiti svaku od njih, brzo ih pošalji spavati jer su sutra ujutro opet u školi.

E, to je riješeno, a onda tulum za mamu: suđe, roba, kuća! Taman kad bih pomislila kako sam za taj dan gotova, ugledala bih dobru Bellu koja strpljivo čeka šetnju. Planirala sam čitati navečer, ali knjiga jednostavno nije imala šanse. Čitala sam tu i tamo u nekim čekanjima, u autu, ili na klupi, na kavi. U obaveznu to do listu su uspjeli upasti hrana, trening, rumenilo, maskara i čista kosa. Sve ostalo je pričekalo vikend.

Idući tjedan ću ponedjeljak i petak provesti sjedeći većinu dana pa sam zato ubacila trening svako jutro. U srijedu sam stavila ruke tako da ću se taj dan zapravo dosta odmoriti. U jelovnik sam uvrstila par varijacija na temu pa me baš zanima kako će mi se to uklopiti u raspored, a već unaprijed znam da će mi se svidjeti. Izmjerila sam se, ide, sporo, ali ide.

Mudrosti iz plemena

Ovaj tjedan nisam baš imala vremena za pisanje, ali zato su razgovori s ljudima bili jako interesantni. Tu su sažeci onog što sam zapamtila. <3

1. Sandra: Najsretnija si i život ti je najlakši kad si na svom vlastitom putu, na svojoj frekvenciji, kad stvari radiš iz srca, kad te naprijed vuče luda i neobjašnjiva sila koja se ne da utišati, ušutkati, gurnuti pod tepih. Tada radiš korake naprijed. Ako ipak odlučiš da je tuđe mišljenje važnije od tvoga ili te je pak previše strah, vraćaš se nazad i plešeš račji ples. I ne ideš nikamo. Najteže je biti svoj, ali to je jedini ispravan način. Imaš jedan život, napravi najbolji što možeš s resursima koje imaš. Nema boljeg od tog!

2. Petra: Promjena je divna, nauči je cijeniti, s vremenom ćeš je zavoljeti (kao uostalom i blitvu). Vizualiziraj je kao istraživanje po velikoj, udobnoj prostoriji u koju se uvijek možeš vratiti. Na zidovima je puno vrata, više ili manje privlačnih. Iza njih su drugi životni putevi. Odškrini ih, malo proviri, pogledaj, pomiriši, osluhni. Sviđa li ti se tu? Ako ne, okreni se i odi odškrinuti neka druga vrata, bar vrata ima u izobilju. Ako da, odluči malo ostati i vidjeti čega tu sve ima, kamo se može ići dalje i je li to za tebe dobro.

3. Dubravka i Danijela: Možeš promijeniti život. Svaki njegov dio. Bilo kad. Sve što trebaš je luda želja, vrijeme i puno rada na putu prema cilju. Možeš i smršaviti. Ti ćeš se mijenjati, jedno će vući drugo i s vremenom niti jedan dio tvog života neće biti isti. Promijenit ćeš se izvana, ali najveće promjene bit će u glavi. Kad jednog dana dođeš do svog cilja shvatit ćeš da je većina cjelokupne životne radosti sadržana u tom putovanju.

4. Josipa: Koka, centimetre i kilograme skidaš, a ne gubiš. Izgubljeno se nađe, a nek’ digne ruku tko to želi. Želiš ih skinuti! Piši: skinuti!

5. Ja: Koliko god negativnosti i otpora nađeš u osobi koja stoji preko puta tebe i traži sukob, odaberi bolju reakciju od one koja ti prva padne na pamet. Makni zid od kojeg se odbijaju riječi ili postupci druge strane, pusti ih neka prođu. Ako nema zida i ništa im se ne vrati, s tobom ne mogu ratovati. Spustit će i oružje i štitove. Vrijedi za sve ljude koje volite i kojima želite dobro.

Baš lijepo, ha? Kakva zbirka mudrosti! Valjda smo se dokotrljale do godina kad nam je svaka misao dukat. 😀

Sjajan tjedan nam želim! <3

 

A što ti kažeš na ovu temu?

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.