7 ključeva koji otvaraju vrata mršavljenja, a i poneka druga vrata

U zadnjih godinu dana naučila sam da me ovih sedam ključeva mogu odvesti kamo god poželim. Evo ti ih, uzmi sve koji ti trebaju.

Prije nego kreneš ponovimo standardne upute za rukovanje tekstom! Treba ti kava ili drugi napitak u kojem uživaš, udobna pozicija i par minuta mira. Da ne zaboravim, tu su jelovnik, treninzi, mjere. Možeš ići čitati sad. 🙂

1. Hrana

Hrana je master ključ, onaj koji otvara sva vrata. Hrana je nužan (pred)uvjet. Za hranu je misao vodilja: Hrana me hrani. Biraj hranu koja tvom tijelu daje elemente koji mu trebaju za izgradnju i popravljanje tkiva, energiju za život i napore. Usto, hrana može umiriti ili uznemiriti endokrini i živčani sustav. Biraj hranu koja je nježna prema tebi, tvojim hormonima i živcima. Osluhni (ili još bolje, zabilježi) kako se osjećaš i ponašaš nakon svakog obroka i uskoro ćeš utvrditi koja hrana te hrani, a koja je fina samo deset sekundi dok je na jeziku (jer samo tu osjećaš okus), a kasnije te baci u bezdan.

Dobre metode koje meni osobno djeluju su

 1. hrana od početka, od namirnica, ne iz kutija i vrećica
 2. ukusna, mirisna i privlačna hrana
 3. bjelančevine + masnoća + zeleno lisnato povrće
 4. stati kad sam sita
 5. uživati u hrani
 6. voće + jogurt ili svježi sir je sjajan međuobrok
 7. osvijestiti razliku između gladi i želje za grickanjem

Još o hrani? Prati Vitku na Instagramu i Facebooku, tamo ćeš naći ideje za obroke i to u slikama.

A ranije objavljeni tekstovi koji se dotiču hrane? Evo ih: OsnoveDnevna doza luđaštvaKako smršaviti kad si ŠećerkoNaravno da možemo!Hrana kao gorivoJelovnici

2. Trening

Trening je način za održavanje pozitivne glave, rješavanje stresa i svakodnevni osjećaj života u svakoj stanici. Također, dobar način da trud koji ulažeš u hranu postane još vidljiviji na mentalnom, emocionalnom i fizičkom nivou. Zategnut ćeš kožu, učvrstiti mišiće, ubrzati odlazak masnih naslaga i celulita.

Čini mi se da je najvažnije naći trening, trenera, program koji ti odgovara, ili čak dva. Neko mjesto i neke ljude gdje ćeš se osjećati dovoljno ugodno da poželiš doći na trening i sutra. Nakon nekog vremena ćeš možda odlučiti promijeniti ili drugačije iskombinirati stvari. Super! Poguraj granice tu i tamo, napredak je dodatna motivacija.

Vježbaj ujutro, prije posla, faksa, obaveza. Dan je sasvim drugačiji kad ga započneš beta endorfinskom injekcijom. Iza toga psi mogu lajati i karavane prolaziti, tebi je svejedno. Ključ je u opetovanom dolasku. I kad ti se da i kad ti se ne da. Dođi!

Pripremi se da je ovo proces, nema svoj kraj, samo milestone i zbog tog su nakon nekog vremena samo ciljevi drugačiji. Sve ostalo je ulaganje u svoju budućnost i zdraviju zrelu (i poznu) dob. Kreći se, uživaj!

Još o vježbanju? Vježbanja ima po svim već objavljenim tekstovima, baci oko na ove: Prvi dani na treninguKako smršaviti u četrdesetimaKretati se moraTreninzi

3. San

Nemam baš neku dobru praksu za podijeliti na temu sna, tu imam minuse k’o kuća, a nikako da to riješim. Prekasno idem spavati, prerano se dižem, ne spavam po danu. Upute koje bi netko pametniji do sada već poslušao (a ja samo tražim opravdanja za svoje nedjelovanje) su:

 1. Spavaj što više možeš, odi u krevet oko 22, 23 najkasnije. A ja odem i nakon ponoći. Sutra se ustajem kao da sam preparirana, ne znam di sam. Užas. Spavanje ću stvarno morat’ pametnije organizirati. Ili organizirati općenito, to bi isto bio dobar korak naprijed. Kažu pametni ljudi, barem sedam sati sna. Ja već desetljeće i kusur vozim na cca 5-6. Preloše, za svaku osudu. Ne vidim rješenje osim da stvarno krenem ranije u krevet, a ne mogu ranije u krevet jer mi je to neprihvatljivo rano, kad ću čitati, pisati, razgovarati, pogledati film, zuriti u nebo? Točan odgovor je: U bilo koje drugo vrijeme. Ali ne mo’š ti to meni dokazat’.
 2. Dva dana u tjednu odspavaj duže, npr. za vikend. E to isto ne radim, uglavnom iskoristim jutra za šetnju u prirodi i ustanem oko 7, a realno, trebalo bi mi do 9. Nemam ništa za reć’ u svoju obranu. Dobro, imam jedino to da uživam u toj šetnji više nego u svim snovima skupa i da se stvarno ne mogu odreći šetnje.
 3. Probaj popodnevni nap. To mrzim, ali stvarno. Spavala sam po danu u trudnoćama jer nisam mogla izdržati dan u komadu od umora uslijed ubrzane kreacije drugog čovjeka. Ali onaj osjećaj kad se probudiš i ne znaš di si, što se događa, je li potres ili je netko pred vratima sjeo na zvono, je li požar, vatrogasci, uzbuna. A nije ništa, samo si van sebe jer si se odjednom probudila usred dana. Onda ostatak dana ne znam što je bilo danas, što jučer, koliko dana je prošlo, užas, mrzim to. Ali ti možda to nećeš mrziti, probaj.
 4. Proteini s malo ugljikohidrata prije spavanja za miran san, jer puno ugljikohidrata prije sna dovodi do ganjanja zmajeva. I radler isto (jedno ljeto smo Ćelavi i ja pili radler svaku večer na terasi kad bi djeca pozaspala, to objašnjava i trbuh, nota bene). Zmajevi su mi simpatični, ali ne u snovima. Ujutro sam se nakon zmajarenja ustajala umornija nego što sam legla. Grozno i hororistično na momente, izbjegavati.
 5. Otvori prozor i digni rolete u sobi, kad god vremenski uvjeti dozvoljavaju. Pusti da te probudi svitanje. E, to radim! Ha!

Ovdje ima posla koliko hoćeš! Spavaš li ti dovoljno?

4. Ravnoteža

Ravnotežu sam dugo učila. Smiješna stvar, držati život u balansu zvuči jednostavno. Meni nije bilo. Koncept malo pjevaj, malo pleši, malo crtaj, malo jedi, malo radi, malo uči mi je sada predivno logičan. Ponekad je izlazak iz ravnoteže nova ravnoteža, a ponekad je samo privremeno rastezanje. Budi svjesna da ti treba dobro izbalansiran život kako bi dugoročno bila sretna. Bez toga se ne možeš razvijati na svim važnim područjima, a i postaješ podložna stresu, boleštinama, vanjskim i unutarnjim neprijateljima. Plus, debljaš se.

Ravnoteža znači da u svom danu, tjednu, mjesecu, godini i životu imaš mjesta i vremena i za sebe, ljubav, obitelj, posao, hobi, hranu, vježbanje, za sve što život čini vrijednim življenja. Upali ravnotežoskop i prati stanje. Bilježi ispadanja, nađi uzorak, osvijesti kada se i zašto događa. Riješi to, jedno po jedno.

Primjećuj i bilježi dalje, rješavaj odmah. Lovi dnevnu mikro-ravnotežu, odmori pet minuta kad ti je odmor potreban, zahvali mozgu intelektualnom poslasticom, tijelu fizičkom, prošeći, odi na grupni trening, u teretanu ili otrči par kilometara. Pripremi zdrave i hranjive obroke, neka budu slavlje i za nepce i za oči! Čim osjetiš ispadanje, vrati se i ulovi ravnotežu ponovo. Uskoro, ravnoteža će prijeći u automatizam i nikad više ti neće stvarati problem.

5. Naoštri oruđe

Naoštri sjekiru, ako si drvosječa. Naoštri olovku, ako pišeš. Naoštri škare, ako si frizerka. Stani, odmori, opusti se, naoštri svoje oruđe, napravi nešto od čega ćeš sutra biti učinkovitija, odmornija, zadovoljnija.

Čitaj. Čitaj sve, čitaj svaki dan, nahrani se riječima. Idi u kazalište, na izložbe. Druži se s ljudima koji te energiziraju i podižu. Biraj društvo ljudi zbog kojih želiš biti bolja osoba. Radi na sebi, riješi sranja koja skupljaš u drugu ladicu prašnjave podsvijesti. Vjeruj. Voli. Smij se često. Živi punim plućima.

Otiđi na masažu s vremena na vrijeme (moj plan za jesen). I na jogu isto (i ovo je u planu za jesen i veselim se k’o malo dijete). Odmori, opusti se, pusti podsvijesti da posprema po ladicama, a ti provjetri, napuni baterije i pusti da uđe sunce.

6. Fokus

Donesi svoj Ustav, proglasi ga važećim i drži ga se! U osobni Ustav treba ući: tko si, odakle dolaziš (da možeš mjeriti), kamo ideš (da možeš provjeriti jesi na dobrom putu), kojih principa se držiš, koje su ti vrijednosti, s kim putuješ kroz život, do čijeg mišljenja držiš. Ubaci još ponešto od općih mjesta, ako ti padne na pamet.

Nakon Ustava donesi zakone. Zakon o hrani, Zakon o treningu, Zakon o ravnoteži, Zakon o snu… Detalji, ciljevi, mjerenje. Kužiš uzorak. Drži se slova zakona.

Prilagodi svakodnevni život svojim pravilima i uklopi pravila u svakodnevni život. Radi na svojim ciljevima svaki dan. Mjeri napredak jednom tjedno. Propituj mjesečno, tromjesečno ili godišnje. Ali sjeti se propitivati. Ništa nije uklesano u kamen, promijeni što ti ne odgovara i to odmah, a onda nastavi dalje gdje si stala.

Usvoji, zavoli, internaliziraj. Zaboravi gdje si to naučila. Vjeruj da je sve oduvijek bilo tvoja ideja! <3

7. Šira slika

Tijelo i um su dio istog sustava. Promjena u jednom dijelu mijenja onaj drugi. Osvijesti promjene koje dolaze, pozdravi ih i dopusti im da odrade svoje. Primjeni znanja stečena putem. Dozvoli sebi hrabrost za otvaranje novih vrata. Sjeti se koliko je uopće čudesno da si tu.

Učini dobre stvari za sebe, za druge ljude, za više dobro. Osjeti da pripadaš. Lezi ispod zvijezda s rukama pod glavom i opusti se. Nađi svoje mjesto u svemiru. Osjeti prostranstvo. Toliko smo maleni, sićušni, tek trunčice energije i materije u beskrajnom vremenu. Koliko je fantastično da smo dobili priliku kročiti životom.

Ostavi trag u mekom pijesku.

Tin Ujević je to rekao veličanstvenije, svaki put me rastavi na atome <3

 

 

A što ti kažeš na ovu temu?

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.