Ne daj se, Ines

Ili si utrenirana, ili nisi

Rujan me svake godine pobijedi. Svake godine ista pjesma, ne mogu si pomoći. Iz neke divne mega podnošljive lakoće postojanja poprilično naivno uletim u rujan. A rujan! Rujan mi dođe kao neki in vivo test jesam li životno utrenirana ili nisam.

Jesi gledala film Tjelesna straža (u originalu Man on Fire)? S Denzelom Washingtonom i tada malom Dakotom Fanning. Ako nisi, pogledaj! Sjajan film o odanosti, (neromantičnoj) ljubavi, pronalasku smisla života, s katarzom i suzama u četiri reda. Pogledaj.

Uglavnom, Denzel Dakoti, koja konačno uspije ostvariti dobar rezultat na treningu plivanja, na njezino „I’m tough, Creasy.“ odgovori s  „No such thing as tough! There is trained and there is untreained. Now, which are you?“ 0:26 za one koji nemaju vremena za gledanje filma ni moje sentimentalnosti.

E, rujan mi pokaže da nisam utrenirana.

Naiva, a nema veze sa slikarstvom

Sjećaš se kako sam u zadnjem postu Kako sam provela ljetne praznike ljupko mahnula s obale i uživala još dva dana u vikendu jer brige mogu čekati? Uživala sam ta dva dana, punim plućima. I neka sam jer čovjekica ne treba brinuti brige koje još ne postoje. Bit će vremena za to. Odradiš pripreme, stisneš pauzu brigama i napuniš svoje baterije do kraja.

Ovako sam (mudrica) to smislila: Odlična sam ovo ljeto, super mi ide i hrana i vježbanje i sve bolje se osjećam, sve bolje izgledam, bravo, tapš-tapš po ramenu. Lijepo sam se odmorila, upila dovoljno sunca da me ta sreća drži još mjesecima. Svašta sam već unaprijed riješila, većina stvari je već u Zagrebu, ostale su nam samo sitnice za spakirati i ponijeti. Slaganje neće dugo trajati. Neću sad raskapati ormare i police. To neki drugi mjesec. Stan je čist, ma to će sve proći glatko.

A onda, kad malo razmisliš, nije mi prvi put da se s dugog toplog ljeta vraćam u Zagreb, a djeca kreću u školu. Mislim, radim to godinama, valjda se mogu spremiti unaprijed. (Je, da, vidi se.) Najstarija će u sedmi, Najsrednjija u peti razred, znam što me čeka. Pa ako ne znam sad, kad ću znati. Sve znam. I koje me obaveze čekaju, što sve treba kupiti, gdje ću to kupiti, što odraditi, koliko me roditeljskih sastanaka sve čeka, gdje sve moram otići upisati djecu. Sve imam u glavi, a dio toga još i na papiru da se ne zaboravi. Sve, sve, mogu ja to!

Rujan – Ines  41:0

Vrhunski sam to smislila, ha? A onda smo došli u Zagreb, a na mene je, kao na kojota Mirka S. Zlikovskog, supergenijalca u onom crtiću Ptica trkačica, naletio vlak na nacrtanim tračnicama. 😀 Ovako:

Kakva naivka! Pa ne možeš ti preveslati rujan, majku svih početaka, predivan mjesec koji ti kaže da je vrijeme da otpustiš staro koje ti više ne služi i prigrliš promjenu. Mjesec koji ti kaže da se rad isplati, mjesec koji te nagradi za sve što si uložio do tada. Rujan je kao ponedjeljak među mjesecima. Opak, ili sjajan, ovisi kakvim ga želiš vidjeti. Zahtjevan, s koje god strane gledaš. Kad ga zavoliš, na krovu si!

I tako, prvi tjedan me zveknuo vlak s nacrtanih tračnica. Drugi isto. Treći tjedan sam znala da će me udariti i opet me udario. Četvrti sam razmišljala kako se trebam maknuti jer će me u suprotnom pregaziti i vruuuuuum, pregazio me. Peti tjedan sam se makla. I gle čuda, nije me pregazio. Dovoljno sam stvari makla s puta da sad vidim vlak, kužim da se trebam izmaknuti i izmaknem se. Bravo, genijalko. 😀

I ne šalim se, jer ako ćemo pravo, izvukla sam se iz rujanske lavine brže nego ikad do sad. Četiri tjedna u knock downu, điiiz, nikad kraće. Znala je mene rujanska gruda rolati do prosinca. Nemoj nikom reći. A i nije bilo toliko prestrašno. Znala sam što me čeka i fokusirala sam se samo na dvije stvari: što bešavniju egzekuciju i držanje ravnoteže. Padni sto puta, ustani se nakon svakog. Dosta uzaludan posao, sizifovskog tipa.

Možda me malo satralo i to što me nevidljiva sila natjerala na bezumnu generalku u stanu. Pa smo prvi put u gotovo sedam godina istresli doslovno svaku stvar iz svake ladice i police i sve uzeli u ruku, pogledali, počistili, pobacali, pospremili. Uključujući i ormare koje smo rekli pospremiti u neka bolja vremena. Sve smo okrenuli naglavačke. I neka smo! Sjajno je biti u čistom prostoru kojeg ne opterećuju viškovi stvari.

Ni ajvar koji mi je pojeo jedan vikend nije odmogao rujanskom satiranju, naprotiv, puno mu je pomogao.

Novi oblik života: Pola nindža, pola kornjača

Nindža kornjača zvana mama je novi oblik života. Kao nindža sam se prošuljala ispod radara, pokupovala djeci svu odjeću i školske potrepštine u tri rana jutra prije invazije drugih mama već prvi tjedan kad sam se vratila. Otišla na baš svaki sastanak. Upisala svu djecu na sve željene aktivnosti, uskladila sve rasporede i toplomjere i Jupitere s Marsovima i kućama i mjesecima u Veneri i sva nebesa da svatko dobije sve što mu treba i da svi mogu kamo žele bilo da plešu, sviraju, glume, gimnasticiraju, uče jezike. I otada taksiram kao da me za to plaćaju.

A kornjača je svojim tempom hvatala ravnotežu. Jedan tjedan se super hraniš, vježbaš, ali ne odmaraš, ne puniš baterije i ne radiš ništa za sebe. Drugi tjedan se OK hraniš, ali ne vježbaš, ne odmaraš se, ne puniš baterije i ne radiš ništa za sebe. Treći tjedan se potrudiš pa uspiješ izvući relativno OK hranu koju ne planiraš pa imaš logističkih poteškoća poput praznog frižidera, ali ne vježbaš po programu nego hodaš, voziš bajk, popneš se na Sljeme i ubaciš edukacije u raspored pa se to računa kao vrijeme za sebe i punjenje baterija. Četvrti tjedan se baš skoncentriraš pa onda hrana bude super, treninzi opet klimavo i na parove razbroj se, ali bajk i pješačenje donekle spase stvar i to bude vrijeme za sebe, a edukacije opet napune baterije.

A peti tjedan evo konačno rasturam vlastiti plan: vježbala sam četiri dana u tjednu, za vikend ću u šumu, pametnije sam posložila hranu, idem već par tjedana na edukacije, hodam, vozim bajk i pišem.

Planiranje je majka uspjeha

I zato plan za listopad. Nevjerojatno običan, savršeno jednostavan plan za učinkovit listopad. Sedam pravila po kojima ću organizirati život kako bih malim pomacima i ulaganjem vremena danas, ostvarila ogromne uštede vremena i živaca sutra.

1. Planiraj, nabavljaj i pripremaj hranu unaprijed. Vraćam se pisanju tjednih jelovnika. Za vikend ću napisati jelovnik za cijeli tjedan, složiti ga tako da je ručak isti za cijelu familiju, a njima uz moje meso, povrće, salatu pripremiti i priloge tipa riža, krumpir, tjestenina i slično jer su svi fizički aktivni i nitko ne treba smršaviti, a 3/5 trebaju još dosta narasti. Otići u nabavku dva puta tjedno najmanje i unaprijed pripremiti namirnice koje mogu stajati par dana. Juhe, meso u šugu, grah, sarme, mesne okruglice i slična jela kuhat ću unaprijed, dio zamrznuti, dio ostaviti za sutrašnji ručak. Povrće oprati i počistiti večer prije, kupiti zamrzutog povrća i u situacijama kad nemam vremena za sjeckanje, skuhati zamrzuto povrće. Salatu počistiti, oprati za dva dana, a narezati za jedan dan.  Improvizacija može biti začin, ali nikako glavni sastojak jer mi se u ovako brzom ritmu u praksi dan raspadne, a tako i prehrana, i to ne samo moja. Da li mi se? Neeee. Hoću li? Hoću! Hoću li voljeti na kraju? Daaa, najviše!

2. Vježbaj četiri puta tjedno u teretani, hodaj malo svaki dan, puno vikendom, vozi bajk barem dva puta tjedno. Odi na izlet u prirodu kad god možeš. Volim vježbati u 6. Navikla sam se. Dan mi je prekrasan iza treninga. Nema mi dražeg osjećaja od onoga kad se umornog tijela i odmorne glave veselo vraćam doma. Probala sam ići i u 7 i u 8, 9, 10. Ne valja. Nemam objašnjenje. Naopako mi je. Ne mogu. Onda u 6. Puno mi je pet puta, budem premorena pa ne funkcioniram dobro ostatak dana. Ali četiri puta sam na gornjoj granici dobrog funkcioniranja. Šetnja vikendom je krug oko Jaruna, a imam jedno 7-8 kilometara od doma, krug i opet doma. Bajk isto oko jezera, kilometraža ista. U listopadu bi se moglo uloviti i puno sati boravka u prirodi. Veselim se!

3. Ravnoteža, sestro. Je, ludilo je ritam s ovom familijom, hranom, vježbanjem, nitko ti to ne osporava. Ali, daj se saberi, rujan je prošao, pa-pa. Zguraj malo raspored, izbaci potrošače vremena pa opet malo čitaj, malo uči, malo piši. Uhvati kazalište na početku sezone. Odi u grad s vremena na vrijeme. Stisni malo tu tubu s uživanjem, veseljem i znatiželjom, nek šljokice rade svoj posao! Sad, ženo, sad! Nema boljeg vremena od rane jeseni. Ajd!

4. Ubaci duplu dozu sebe u raspored. Je, da, izgovori, izgovori. Dosta je bilo. Joga, izvoli naći i upisati se. Masaža, izvoli naći i naručiti se. Molim, jednom tjedno ubaciti piling lica i intenzivniju njegu i lica i izdajničkog vrata, dolazi hladnoća. Odmah sad mazati ruke kremom i nositi rukavice, gospođo. Da se za mjesec dana ne čudimo bugancima i čudesima koja nas svake godine iznenade kao prvi snijeg zimsku službu. Molim lijepo i hvala unaprijed.

5. Radi. Odnesi papirušine, predaj papirušine, riješi papirušine, zarolaj više te papirušine nek se stvari počnu događati i idi dalje. Rješavaj redom, radi danas, misli sutra. Ili nikad. Ali radi. Odmah. Hvala.

6. Vjeruj  u sebe. Nađi svoje zašto. Svoju svrhu. Tu je negdje, blizu smo. Prisjeti se tko si. Ne, zapravo. Prisjeti se tko si sve. Zalijepi nas sve zajedno. Uzmi najbolje od svake naše faze. Dopusti nam da ganjamo snove i spusti, molim te, ručnu. Obećaj mi. Ne možemo biti svoja i ne biti svoja. Vjerovati u sebe, ali u sebi, ne na sav glas. Ako znamo svoje zašto, osjećamo od čega nam srce jače kuca, što nas nikad ne umara i znamo kamo želimo ići, ajmo mi biti svoj najveći fan. Što misliš? Cijenimo se, budimo ponosne na sebe. Zalijmo svoje cvijeće, iznesimo svoju svilu, stavimo svoj nakit. Svejedno je kakva su vremena, tko je oko nas, što su političari rekli na televiziji. Najlakše je reći ne mogu ja to jer država, društvo, drugi. Ali i najskuplje. Plaća se vlastitom srećom. Zajebana valuta. Zato, moja ti ja, ajmo mi ganjati dalje svoje snove, biti nasmijana pozitivna napast u moru sivila.

7. Ne daj se, Ines! Sjeti se da na kraju uvijek sve ovisi samo o tebi samoj. Gradnja sebe, najbolja stvar ikad.

Pa, (kišni) listopade, veselim ti se! 🙂 Još malo stihova Arsena Dedića i glasa Rade Šerbedžije. I gotovo.

A što ti kažeš na ovu temu?

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.